Ta hand om tänderna

shutterstock_219446962

Hår och hud i all ära, men tänderna är en minst lika viktig del av kroppen och vi bör göra så mycket vi kan för att behålla dem så länge som möjligt. Sköter man sina tänder väl så slipper man ju dessutom utgifter hos tandläkaren.

Borsta

Som alla säkert har hört bör man borsta tänderna två gånger om dagen, en gång efter frukost och en efter dagens sista mål. Bäst skydd får man om man använder en tandkräm med fluor efter som det stärker tänderna och dessutom silar den mellan tänderna och endast använder lite vatten för att skölja munnen. Rengör även med tandtråd en gång om dagen precis före tandborstningen.

Missfärgningar

Missfärgningar av tänderna kan uppstå av flera olika skäl, kaffe och tobak är några av de vanligaste bovarna i detta men det finns även mediciner och en del sjukdomar som kan påverka emaljens färg. I vissa fall sitter denna missfärgning så djupt att man inte kan få bort med endast tandborste och tandkräm. Då kan man behöva ta hjälp av tandblekning istället. Detta är något man kan läsa mer om på sajten Crystal White.

Kost och tänderna

Igen så är det ju välkänt att mat och dryck båda påverkar tänderna, och många tänker ju då främst på socker. Enkla sockerarter, vilket inkluderar druv- och fruktsocker (monosackarider), samt rör-, malt- och mjölksocker (disackarider), tar sig lätt in i bakteriebeläggningar som redan finns på tänderna. De bryts då ned av bakterierna och bildar syra. Hur sur denna syra är beror på vilket socker man ätit, rör- druv- och fruktsocker leder till de kraftigaste surhetsgraderna.

Men detta gäller även en del andra ämnen som stärkelse under specifika omständigheter. Främst är detta fallet då stärkelse som blivit kraftigt upphettad, vilket är fallet med saker som ostbågar och chips. När man äter dessa bildas lika stark surhet som om man ätit rörsocker. Mer information om socker och sötningsmedel finns på denna sajt.