Hälsa och graviditet

Har ni gemensamt kommit fram till att försöka att bli gravida och utöka familjen. Är det kanske så att ni börjat försöka men att inget händer? Det är inte ovanligt att det tar ett tag att bli gravid och ser man till sjukvårdens föreskrifter så är det vanligt att det tar upp till ett år innan man lyckas. Ändå kan det kännas jobbigt och det kan vara så att man vill försöka och prova allt som är möjligt för att öka sina chanser.

Vi har tagit fram en kort lista, sammanfattat ifrån niomanader.se men korta tips på vad man själv kan göra.

Folsyra och andra tillskott

Enligt Livsmedelsverket är det bra att alla kvinnor som är eller planerar att bli gravida att äta tillskott av folsyra. Tillskottet minskar risken för fosterskador som bland annat ryggmärgsbråck. Det är därför viktigt att äta vissa tillskott, för att både öka sina chanser att bli gravid men också för att fostret ska få den näring denne behöver under graviditeten. En bra sajt med många bra produkter för att öka chansen att bli gravid, är graviditetskollen.nu. Där kan du smidigt läsa om de olika tillskotten samt köpa hem och få dem direkt i brevlådan.

Tillskott

Ha regelbundet samliv

Det som främst ökar chanserna att bli gravid är att ha regelbundet samliv. En rekommendation är att ha sex minst 2 till 3 gånger per vecka. I och med detta ökar man chanserna att faktiskt pricka in tillfället för ägglossning. Är man osäker på när man har ägglossning kan man även köpa ägglossningstest att ha hemma. Dessa test visar när i cykeln kvinnan har ägglossning, vilket är den tid man ska försöka att ha sex så ofta som möjligt.

Dra ner på alkohol

Studier har visat att alkohol har en direkt skadlig effekt på spermiernas kvalité. Enligt studierna krävdes det att mannen intog alkohol dagligen under en period men det har även visat sig att det är bra att dra ner på alkoholen, framförallt om man vill öka sina chanser för graviditet.

Fimpa för gott

Rökning är, som de allra flesta vet, skadliga på många sätt. Enligt studier så tar det även längre tid för en rökande kvinna att bli gravid. Det är därför klokt att fimpa redan när man börjar försöka att bli gravid för att öka sina chanser. Det är då lättare att stå emot cigaretterna även under graviditeten om man slutat i tid.

Fimpa för gott

Håll vikten

Att hålla viken, både inför en kommande graviditet och när man försöker att bli gravida är att rekommendera. Studier har visat att både undervikt och övervikt, hos både mannen och kvinnan, kan påverka en kommande graviditet. Det är då svårare att bli gravida. Många överviktiga som lyckats gå ner i vikt har haft mycket lättare att bli gravida. Så försök att hålla, eller komma ner till en normalvikt när ni försöker att bli gravida. Det är också bra för kvinnan att inte vara överviktig inför en kommande graviditet vilket kan medföra risker även för graviditeten.

Sist men inte minst vill vi belysa att det är viktigt att må bra psykiskt. Det är lätt att fastna i negativa tankar om inte graviditeten kommer som önskat. Försök istället att stressa ner, njuta och skratta ofta för att fortfarande ha kvar glädje och lugn.