Hitta din hudtyp

För att du ska kunna hitta och köpa de bästa hudvårdsprodukterna för just dig är det viktigt att du vet vilken hudtyp du har. Ett sätt för att ta reda på din hudtyp är att du rengör ansiktet två gånger. Efteråt låter du endast ansiktet torka, utan att använda någon ansiktskräm. Försök att känna efter hur ansiktet känns, kanske stramar det eller känns det mjukt och skönt? Fortsätt att vänta några timmar och känn efter igen. Kanske har känslan förändrats?

Är ansiktet fortfarande stramt? Eller har det blivit glansigt? Nu kan du trycka ett papper mot huden. Om pappret blir fett så har du fet hy. Om det inte händer något på papperet när du trycker det mot ansiktet har du torr hy. Många av oss har blandhy, det är en den vanligaste hudtypen och det innebär att vi har olika partier i ansiktet där både fet och torr hy finns.

När du väl vet din hudtyp kan du enklare hitta bra produkter som passar just dig. För dig med fet hy är det viktigt att du köper produkter som återfuktar huden utan att göra den fetare. Med bra produkter från ett apotek kan din hy få en bra fuktbehandling och ändå lämna ett matt resultat utan överblivet fett. Om du har acne är dessa produkter också bra då de är väldigt skonsamma mot hyn och är utvecklad för att minska talgproduktionen i huden.

Blandhy eller torr hy

För dig med torr hy behövs produkter som återfuktar och som gör att huden bevarar fukten. Det finns gott om bra produkter som gör detta. Något av det viktigaste när du väljer skönhetsprodukter till ansiktet är att dessa inte ska innehålla alkohol. Eftersom alkohol är uttorkande kan din torra hud bli ännu torrare.

Den vanligaste hyn är blandhy och du behandlar denna enklast genom att använda olika produkter. Vissa har även normal hy vilket ju låter som om det vore den mest vanliga hyn. Dock är normal hy inte jättevanligt men eftertraktat. Normal hy är varken fet eller torr utan väl balanserad. Personer med normal hy har sällan finnar eller synliga porer.