Hårvård

shutterstock_120690070 (1)

Skaffa ett vackert hårsvall som kändisarna och som du ser på tevereklamen varje dag.Det finns ett par olika slags ledord för det perfekta håret såsom, slätt och hanterbart, inga småhår och ingen frissighet, volym och styrka, glansigt och vackert och givetvis inga kluvna hårtoppar – tänk om alla hade det så. Men man får inte vackert hår på grund av gener eller liknande, man måste ofta jobba på det.

Miljö och påverkan

Vi lever i en stressig vardag när vi äter sämre råvaror på grund av tidsbrist, lever mitt i föroreningar av olika slag och använder plattänger, hårfönar och locktänger i stort sett dagligen och allt detta sliter mycket på vårt hår. Det kan lätt bli skört och kännas tråkigt och livlöst. Att börja ta hand om sin hälsa kan ibland vara första steget för bra hårvård. Man säger ofta att det syns på håret hur kroppen mår och det är faktiskt sant. Utsätt inte håret för värme om det inte absolut behövs, försök föna det rakt med en hårtork som gör mindre skada på håret än plattången och välj rätt produkter.

Rätt borste

Om du har hår som kräver mer än bara fingrarna för lirka ut tovorna, behöver du en borste som är snäll med håret. Stålborstar och vanliga plastborstar sliter på håret och är speciellt farliga mot vått hår. Välj hellre specialborstar som i första taget är skapad för löshår. De är snälla mot håret och reder ut tovorna på ett skonsamt sätt. Borsten töjer inte på hårstråna som en vanlig borste och därmed slits inte håret på samma vis.

Rätt hårmedel

När du ska behandla håret gäller det att varorna är anpassade till din hårtyp. Om du har fett, torrt, skadat eller färgat hår ska du köpa ett schampo som är riktat mot det. Man behöver inte schamponera håret mer än varannan till var tredje dag.

Använd balsam efter varje schamponering för att ge håret en skyddande film som. Ett balsam ska gärna innehålla någon form av protein, ett ämne som håret älskar och inte kan få nog av! Om håret lider av proteinbrist blir håret livlös och platt med kluvna toppar.

En gång i veckan kan du skippa balsameringen och istället välja en hårinpackning med extraprotein. Det finns hårinpackningar som man sköljer ur och andra som ska ligga kvar i håret. De som ska ligga kvar ska man ta lite mindre av och koncentrera sig på områdena som är skörast, såsom topparna. Tar man för mycket riskerar man att håret känns fett.

Vått hår är skört

Håret är aldrig så skört som när håret är vått. Det är då man ska vara som mest försiktig. Man ska aldrig gnugga blött hår med en handduk, endast krama ut överflödigt vatten och sedan låta håret självtorka. Skaffa en bredtandad kam och kamma igenom håret medan det är vått för att reda ut tovorna. Tovor överhuvudtaget är döden för håret och allra värst är tovor i vått hår så red ut dem så fort som möjligt.

 

shutterstock_160756706

 

Med dessa enkla medel kommer du snabbt att märka skillnad i din hårkvalité.