Oönskad hårväxt

De flesta har nog tagit till rakhyveln och avlägsnat oönskad hårväxt någonstans på kroppen. De klassiska områdena för detta är ju benen och armhålorna, men många har avlägsnat hår från andra delar av kroppen också.

Alla har vi hår på stora delar av kroppen, men för somliga är håret betydligt mörkare och längre, vilket ju gör att det syns mycket tydligare. Eftersom kraftig hårväxt är något som ses som ett huvudsakligen manligt drag är det ju ganska naturligt för många kvinnor att vilja ta bort det.

I de allra flesta fall är oönskad hårväxt något rent kosmetiskt. Ett undantag är dock sjukdomen hirsutism som drabbar 5-15 % av kvinnor, fast i olika utsträckning. Detta är ett av de få fall där sjukvården kan inblandas, annars är privatvård som är lösningen på problemet.

Rakning är ju som sagt en väldigt vanlig behandlingsmetod för många kvinnor idag. Alla har vi nog säkert stött på reklam för rakhyvlar och rakapparater speciellt riktade till kvinnor som vill ta bort kroppsbehåring av olika slag. Faktum är att Gillette lanserade en sådan rakhyvel redan 1915.

En annan metod är så klart vaxning. Detta dök upp på 1960-talet och blev snabbt väldigt populärt. Men eftersom det är en ganska smärtsam process, speciellt den brasilianska varianten, är det många som håller kvar vid rakhyveln istället.

Hårborttagning med laser har tekniskt sett också funnits sedan 1960-talet, men på grund av de teknologiska begränsningar man hade på den tiden ledde det ofta till hudskador. Idag har vi mycket säkrare och bättre metoder för detta där biverkningar är sällsynta. Hårborttagning med denna metod är dessutom permanent och kan bespara en massa tid och irritation i längden.

Som en liten sidonotis bör det också förtydligas att borttagande av hår genom rakning eller plockning inte gör att håret växer ut snabbare, eller grövre för den delen. Detta har mest troligt uppstått genom att ett hår snabbt blir märkbart när det väl börjar växa ut igen.