D-vitamin – viktigt för barn som vuxen

Det spelar ingen som helst roll i vilken ålder du för närvarande befinner dig i livet. D-vitamin är något som är viktigt för alla och en var! Dock är det viktigare för vissa riskgrupper än andra, något som vi denna gång tänkte titta lite närmare på för alla er läsares skull.

D-vitamin finns i vissa typer av mat (se bilden ovanför) som vi förtär och kan också skapas själv av kroppen i kombination med solljus och är något som är av yttersta vikt för kroppens hälsa och en rad olika funktioner. På grund av Sveriges geografiska situation så löper många av oss svenska högre risk för brist på d-vitamin, då vi bland annat inte få nog med solljus under vinterhalvåret.

Gravida

D-vitamin är extra viktigt för gravida kvinnor, eftersom man brukar säga att barnet ofta kan ärva sin mammas d-vitaminbrist om en sådan existerar. Detta är någonting som är allt annat än bra för det ofödda barnet och därför något som man vill undvika till varje pris. Därigenom är det oerhört vanligt att kommande mödrar ser till att få i sig behövliga mängder utan att ta några chanser. Hellre för mycket än för lite, är ett ganska bra förhållningssätt i denna fråga.

Barn

Nyfödda bebisar får D-droppar innehållandes D-vitamin gratis ifrån Barnavårdscentralen eftersom det är så pass viktigt för att sådant som skelettet, tänderna och mycket annat ska fungera och utvecklas på rätt sätt. Rekommendationen är att fortsätta att ge ett barn D-droppar till åtminstone 2 års ålder, men gärna betydligt längre än så. I Finland är det exempelvis vanligt att man fortsätter att ge d-vitamintillskott upp till barnet själv blir vuxet i laglig mening, dvs. vid 18 års ålder.