Ta bort generande hårväxt

Generande hårväxt är något som drabbar både kvinnor och män. Försöker man hantera detta själv blir lösningen endast tillfällig och blir synlig igen på bara någon dag. Som tur är finns det mer moderna metoder för att hantera detta idag som kan ge ett mycket mer långvarigt resultat.

Går man bara tillbaka ett årtionde eller så fanns det mer eller mindre endast en lösning utöver rakning, vaxning och liknande. Detta var en metod kallad elektrolys och medan den kunde ta bort hårväxt permanent var det en väldigt långsam process, och smärtsam för patienten därtill.

Idag kan man dock göra hårväxtreducering med hjälp av laser. Nu kanske inte detta låter väldigt trevligt, men faktum är att behandlingen kan göras utan att huden tar någon skada. Det räcker dock inte med endast en behandling då det är viktigt att man behandlar hårstråna när de faktiskt är i tillväxtfasen. Och alla hårstrån växer inte samtidigt, utan en hel del ligger vid ett givet tillfälle i en vilofas. Medan det kan skilja sig en del från person till person har vi i regel mer hår i vilofas än i tillväxtfasen.

Detta betyder också att man kommer behöva vänta en tid mellan varje behandling för att nya hårstrån ska påbörja sin växtfas. En normal väntetid mellan behandlingar är 4-6 veckor, men kan ibland vara längre..

Själva behandlingen går till på så sätt att man avfyrar ljuspulser mot de områden man vill behandla. Ljuset förstör proteinerna i hårsäckar som är i tillväxtfasen och förhindrar den att producera nytt hår. Olika personer reagerar olika på behandlingen, och det beror till viss del på hur grova hårstrån man har. Somliga känner inget alls medan andra känner en pirrande, stickande känsla. Få säger dock att det gör ont på något sätt. Det är vanligt att huden blir rodnad efteråt, men detta försvinner normalt sett inom bara några timmar.