Angående generande hårväxt

Att hår växer där vi inte vill ha det är inte ett ovanligt problem. Många kvinnor upplever oönskad och generande hårväxt på ett eller annat område av kroppen. Men det finns saker man kan prova för att bli av med håret.

Praktiskt taget alla har hår på stora delar av kroppen. Men för somliga är hårväxten grövre och ofta mörkare. Vilket gör den mycket mer synlig och kan då börja räknas mer som oönskad och generande hårväxt.

Kliniskt sett kan detta handla om ett tillstånd kallat hypertrikos, där hår även kan växa på områden där vi normalt sett inte har hårväxt, som exempelvis pannan eller handflatorna. Kvinnor kan även drabbas av något som heter hirsutism, där hårväxten är av mer manligt slag med saker som skägg och hårväxt på bröst och rygg. Hirsutism räknas dock som en form av hypertrikos.

Det finns en rad olika sätt att bli kvitt hårväxt man kan prova på. En del är dock mer långvariga lösningar än andra och det gäller att hitta den metod som fungerar bäst för en själv. Här följer några vanliga alternativ:

  • Rakning – En fungerande lösning för lindriga problem men också något man behöver göra regelbundet.
  • Vaxning – Kan göras själv eller i en skönhetssalong och kan ge slät och fin hud. Men för att kunna vaxa håret måste det växa ut till en viss längd först.
  • IPL – En sorts ljusbehandling som förstör cellerna i hårsäckarna och förhindrar dem från att producera mer hår. En mer långvarig lösning som dock måste utföras av en expert. Fungerar dock i regel bara på personer med ljus hud och mörk, kraftig hårväxt.
  • Epilator – En epilator är en handhållen maskin som rycker upp håren med roten. Är enkelt att använda själv hemma men det gör också ont och kan skapa hudirritationer. Bör ej användas i ansiktet.