Bra att veta om vitaminer

Vitaminer är en mycket viktigt del av vår kost och därmed vår vardag. Människor behöver 13 olika vitaminer för att kroppen ska fungera rätt och må bra. Här tittar vi på lite som man borde veta vad gäller vitaminer.

De 13 vitaminerna hamnar alla i en av två grupper: vattenlösliga och fettlösliga. De vattenlösliga vitaminerna är B (alla åtta) och C och de fettlösliga är A, D, E och K. Denna gruppering kan vara bra att veta då kroppen tar upp och lagrar dessa två grupper på olika sätt.

När vattenlösliga vitaminer tas upp av kroppen stannar de bara kvar ett tag och kommer ut tillsammans med urinen. Normalt sett tar detta mellan 2-3 timmar. Eftersom de är vattenlösliga löses de upp i vatten vid exempelvis matlagning. Tar man inte vara på vattnet försvinner väldigt mycket av vitaminet när man häller bort det. Vill man därför behålla B- eller C-vitaminerna i grönsaker är det kanske bäst att undvika att koka dem i vatten.

Fettlösliga vitaminer kommer istället att lösas upp i fett under matsmältningen. Finns det inget fett närvarande kommer de bara föras ut via tarmen. En väldigt fettsnål kost kan därför resultera i dåligt upptag av fettlösliga vitaminer och resultera i brist av en eller flera av dessa. Alla olika typer av fett kan lösa upp dessa vitaminer. Mer om brist av vitamin kan man läsa på sajten Vitaminbrist.se.

Men när kroppen väl har tagit upp fettlösliga vitaminer stannar de i kroppen längre än vattenlösliga. Detta är på både gott och ont då det ökar risken för överdosering av dessa vitaminer. Eftersom vitaminer ofta säljs som kosttillskott är det mycket viktigt att följa doseringsrekommendationerna ordentligt. De finns där av mycket bra anledningar. För mer information om detta kan man besöka webbutiken Greatlife.se.

För att få i sig alla de 13 vitaminerna är det viktigt att äta en mångsidig och varierad kost. Så fort man utesluter någon livsmedelsgrupp ökar risken att man även går miste om det rekommenderade dagliga intaget av en eller flera vitaminer. På Livsmedelsverket.se kan man läsa hur mycket som rekommenderas av varje typ av vitamin.