Att minska och hantera smärta

smärta nacke

Smärta är något som alla upplever under sina liv, många dagligen. Vad kan man egentligen göra för att lära sig att hantera smärtan samt lösa de vanligaste orsakerna?

Rygg, muskel och ledbesvär

Muskler och ledvärk är bland de vanligaste typen av smärta som många upplever regelbundet. Det kan handla om huvudvärk eller stelhet i nacken, ryggskott eller till exempel musarm. Utöver hjälp från sjukvården så kan även naprapater här vara ett bra alternativ. De undersöker dig och försöker hitta den underliggande orsaken till problemen. Detta tar i sin tur och behandlas med hjälp av akupunktur, justeringar av leder och andra relaterade behandlingsmetoder.

I Stockholm har naprapatlandslaget kliniker i bland annat Södermalm där de har flera naprapater som hjälper till med att förbättra tillståndet för de med muskel och ledbesvär.

Huvudvärk och migrän

Precis som muskel och ledvärk så är huvudvärk något som många dras med regelbundet. Att diagnostisera orsaken är inte alltid enkel det kan grunda sig i allt från muskelspänningar som vi nämnde ovan till synfel eller migrän. Det första man bör försöka göra om man har problem med huvudvärk är att försöka förstå orsaken. Om det till exempel är kopplat till stress och dåliga arbetsställningar så är det viktigt att justera för detta.

Receptfria värktabletter kan även det vara ett bra steg för att minska smärtan. Det gäller dock att kontrollera sitt intag av tabletterna då de till slut kan ge dig huvudvärk om du använder för mycket. Tänk på att det i vissa fall är viktigt att söka vård om huvudvärken följer vissa mönster eller kommer i samband med andra problem eller händelser. Lär mer information om detta på 1177.se.