Fördelarna med bastu

Att basta är något som uppskattas av många. Vissa har det som en rutin efter ett träningspass, vissa kanske har en bastu som mestadels används på vinter efter man har slängt sig i den kalla snön. Men som med mycket annat så finns det vissa som inte tycker om det alls. Är du en av de som älskar att basta så har du hittat rätt, det är inte bara en rolig grej, att basta har faktiskt sina fördelar också!

Bastu som avslappning

De som har bastat mycket känner nog igen den där avslappnade känslan man har i kroppen efter en stund i bastun. Det är nämligen så att när du bastar så höjs kroppstemperaturen och det gör blodcirkulationen också, vilket är bra för dina muskler. Det kan i många fall lindra muskelsmärtor och stelhet. Därför är det ett utmärkt tips till dig som tränar att om möjligt, avsluta passet med en stund i bastun. Finns det utrymme så är det ett bra tillfälle att stretcha lite efter träningen. Bastar man efter träning så kan det vara bra att dricka lite mer vatten eftersom att man redan från träningen förlorat lite vätska.

Andra hälsofördelar

Att basta har faktiskt fler fördelar än vad man kan tro! Visste du till exempel att du kan bränna kalorier bara av att basta? Bastu sätter fart på ämnesomsättningen precis som träning gör, att basta en timme kan bränna över 300 kalorier! Att spendera en timme i bastun på kvällen kan även hjälpa dig att sova bättre. Eftersom att det är så pass varmt i bastun att man svettas så börjar kroppen producera både oxytocin och serotonin, vilket är avslappningshormoner som är bra mot både nedstämdhet och stress. Det är alltså ett bra sätt att varva ner innan man ska lägga sig i sängen. Bättre sömn har som bekant flera fördelar, så du som har möjlighet, basta mer!