Få bättre hy genom att sluta röka

Många vet att rökning skadar kroppen på många sätt. Alla vet dock inte att det även försämrar huden. Enligt både Tobaksfakta och Ungdomsmottagningen visar forskning på att rökning påverkar hyn genom att exempelvis påskynda dess åldrande samt öka risken för finnar och grå hudton.

Varför påverkar rökning huden?

Rökning förstör elastin och kollagen, de ämnen som ger huden sin elasticitet. Nikotinet gör i tillägg att blodkärlen drar ihop sig vilket inte ger lika mycket blod och syre till hudens yttersta lager. Dessutom får rökare hudsjukdomar i högre utsträckning än icke-rökare. Dock är anledningen till det sistnämnda ännu inte känd.

Vad händer med huden när jag slutar?

Eftersom blodcirkulationen i det yttersta hudlagret då ökar resulterar det i att hyn lättare bildar nya hudceller och du får tillbaka din lyster. Läkningsförmågan kommer även att förbättras tack vare ökad blodcirkulation. Nedbrytningen av elastin och kollagen minskar kraftigt och hyn blir därför i tillägg mindre slapp.

Hur slutar jag röka?

Det finns många strategier för att sluta röka. En av dem är att byta ut den ohälsosamma vanan mot en hälsosammare. E-cigaretter har hjälpt många att sluta. Där väljer du själv nikotinstyrka och trappar ner i din takt. Samtidigt slipper du alla cigarrettgifter. Din hy kommer att tacka dig!